Uitgaan in Lissabon

Voordat je naar Portugal gaat is het goed om je te realiseren dat het in Portugal een uur vroeger is dan in Nederland. Als je eenmaal in Lissabon bent hier wat tips bij het uitgaan.

Het centrum van Lissabon is aan twee kanten ingeklemd tussen heuvels met de wijken Bairro Alto en Alfama.

Bairro Alto (Hoge wijk) is beroemd om zijn vele kleine bars, cafés en restaurants. Rond de weekenden erg druk en met name voor jongeren. Veel verschillende soorten cafés. In een aantal cafés kan je genieten van de Portugese Fado. Let op want je kan zomaar je portemonnee kwijt raken. Houdt die dus met een touwtje of iets dergelijks onder je shirt op je borst.

Bairo Alto

Aan de andere kant van de benedenstad ligt Alfama. Een oude wijk met op de top van de rots het kasteel Castelo de São Jorge.

Alfama

Alfama heeft een aantal kleine restaurants en is de bakermat van de Fado. Het fado museum is hier ook gevestigd. Overdag met een hapje en drankje relaxen in de tuin van het Castelo. Of in het kunstenaarscafé  Chapito. Dit café restaurant aan de Rua da Costa do Castelo, heeft een prachtig uitzicht op de Taag met veel ruimtes en zalen, een theater en een groot terras.

Chapito 2 Chapito 1

De place to be is sinds een aantal jaren de wijk Cais Sodré . Met bv Pensao Amor, een oud bordeel dat nu een populaire bar is met diverse ruimten voor concerten, boekwinkel, ateliers e.d. Maar ga eerst even naar de Time Out Market schuin tegenover het station Cais Sodré.

 

Pensao Amor

amor

amor2

 

Een eind verderop achter de Docas  is de LX factory (trein: uitstappen op station Alcantara-Mar, weg oversteken en de Rua Cozinha Económica in, of bus tot halte Estação De Santo Amaro‎.). Een complex oude havenloodsen met kunstenaars, bars, restaurants, winkeltjes enz.

lx

Voor een drukke nacht kan je in Lissabon terecht bij de “Docas” (dokken) van Alcântara.  Veel bars en restaurants. Vooral voor de echte die-hards.

Trein vanaf Cais Sodré tot station Alcantara-Mar.

De nachten bij de Docas kunnen lang zijn!  Cafe’s en restaurants  met decoraties, die het midden houden tussen modern en klassiek. Het aanbod van restaurants is heel ruim: ook hier is er voor elk wat wils en de prijzen variëren; van goedkope snacks tot het meest elegante diner bij kaarslicht.

Docas 2

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de muziek. Hier vindt je een mix van bijna alle hedendaagse muzieksoorten. De meeste gelegenheden zijn gehuisvest in de oude opslaghuizen van het zeedok van Alcântara; allerlei soorten mensen zoeken hier een gezellige nacht, daar waar vroeger de meest uiteenlopende producten uit de overzeese gebieden werden opgeslagen.

Dineren op het terras van Doca 6 of van Tertúlia do Tejo. Daarna kan je als je daarvan houdt, je muziektalent in één van de karaokebars laten horen. Of leren dansen op de “calientes” ritmes in club Havana. In het Blues Café, Docks of Queens, duurt de nacht bijna altijd tot het ochtendgloren.

Docas 1