Ruben (Illya) Jongeneel

Story of my live:

In de kaartenbak van de pers stond ik onder het kopje Hooligan expert. Dat kwam zo:

Ik kom uit een rood nest. Vader fractievoorzitter PvdA in Eindhoven. Mijn moeder in het bestuur van de Rooie Vrouwen en een gevreesd strijdster tegen onrecht. Op de middelbare school was ik actief in de “culturele straatrevolutie”, met culturele activiteiten op straat en in parken. Ik deed mee aan demonstraties tegen de oorlog in Vietnam en tegen kernwapens. Ik studeerde af aan de Sociale Academie als jongerenwerker en kreeg een baan als pedagogisch medewerker bij Toneelgroep Proloog. Proloog definieerde zichzelf en hun theater als Strijdtoneel. Optredens voor scholen en bij stakingsacties en manifestaties.

De ervaring met manifestaties kwam goed van pas toen ik mede organisator van de “Tuigdag” werd. Een dag voor alle straatbendes (randgroepen) in Eindhoven om het belang van het werk van de straathoekwerkers onder de aandacht te brengen. De Tuigdag met optredens van o.a. Herman Brood en Normaal en meer dan 4000 leden van de Eindhovense straatbendes werd een succes en ik werd gevraagd als organisatie coördinator bij stedelijk centrum Dynamo.

Dynamo organiseerde activiteiten voor alle jongeren die ergens anders niet toegelaten of getolereerd werden: randgroepjongeren, Marokkaanse, Turkse en Surinaamse jongeren, enz.

De gemeente Eindhoven wilde graag dat we ook activiteiten zouden organiseren voor de groepen voetbalsupporters van met name Ajax, Utrecht en Feyenoord die zorgden voor vechtpartijen in de binnenstad als hun club tegen PSV moest voetballen. Ik ben een jaar lang meegelopen met de hooligans van die clubs en schreef een rapport over hoe het probleem voetbalvandalisme aan te pakken. De aanbevelingen werden overgenomen door de regering en ik werd aangesteld als coördinator van het eerste supportersproject. In Deventer. Dus we verhuisden naar Deventer.

Ook in ander steden kwamen gelijksoortige projecten en de coördinatoren daarvan vormden een landelijke groep (het LOS) om zo te komen tot een landelijke aanpak. Het LOS kwam in contact met de Duitse supportersprojecten die gelijksoortige doeleinden hadden. Toen Engelse en Italiaanse projecten zich daarbij aansloten kwam het tot een internationale aanpak, de FSI. Onderdeel van de aanpak was de strijd tegen racisme. Maar ook het organiseren van het protest tegen de commercialisering van het voetbal.

De FSI had zich tot taak gesteld om bij internationale wedstrijden, Europese kampioenschappen en WK’s de opvang van supporters zo te organiseren dat alles zonder noemenswaardige problemen zou verlopen. Dit betekende dat ik regelmatig in het buitenland verbleef. Ik heb een tijdje in Engeland gewoond, leefde enkele maanden in Lissabon en ging een aantal keren per maand naar Duitsland of Italië.

Door de levenswijze die dit werk met zich meebracht pleegde ik roofbouw op mijn lichaam. Begin 2008 kreeg ik een hartinfarct en was ik gedwongen te stoppen met dit werk. En dus stopte de financiering aan mijn bureau Euro Support. Ik moest iets buiten het voetbal gaan doen. Ik kocht een huis in het Ertsgebergte (Oost Duitsland) om daar een B&B te beginnen. Dat idee heb ik na 3 jaar opgegeven. Het huis was te groot en omdat ik er ook niet woonde waren de onderhoudskosten te hoog.

Ik ging werken in een call center voor Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en het filmfestival in Rotterdam. Ik werd voorzitter van de SP in Deventer en zat een aantal jaren in de gemeenteraad. En ik werd voorzitter van de speeltuin de IJssel. Alle werkzaamheden heb ik stopgezet in 2021 omdat ik van het leven wil genieten zonder eerst mijn agenda erbij te moeten halen.

CV Ruben (Illya) Jongeneel

 • Gedragswetenschapper. Gespecialiseerd in groepsdynamiek en beïnvloeding groepsdynamiek
 • Participerend onderzoeker

Bredenhorst 123, 7414HD Deventer

m.: 06 50285500. Mail: jongeneel.illya@gmail.com

Sites: www.illya.nl. Deventer documenten: www.devdocs.online

Geboren: 17-10-1950 in Eindhoven

Opleidingen:

 • 1974: Diploma HBO cultureel werk – Sociale Academie den Elzent Eindhoven.
 • 1990: Master Organisatie en Beleid – HVA Amsterdam.

Werkzaamheden:

 • 1975 – 1979: Sociaal cultureel medewerker Toneelgroep Proloog Eindhoven.
 • 1980 -1984: Lid coördinatieteam stedelijk centrum Dynamo in Eindhoven.
 • 1979 -1986: bestuurslid CPN Eindhoven
 • 1985: onderhandelaar samenwerking Eindhovense CPN, PSP, PPR en EVP.
 • 1984 -1986: Landelijk onderzoek preventie voetbalvandalisme.
 • 1987 – 1992: Coördinator Supportersproject Deventer.
 • 1992-1996: Beleidsmedewerker jongerenwerk stichting de KIJ Deventer
 • 1996 – 2008: CEO bureau Euro Support: nationale en internationale projecten geweldspreventie.
 • 1996: voorbereider supportersbegeleiding Engeland Euro’96
 • 1999 – 2001: coördinator supportersbegeleiding Euro2000 voor ministerie van VWS en Belgische ministerie van BIZA.
 • 2001: initiator Europese samenwerking preventie voetbal gerelateerd geweld (Football Supporters International FSI)
 • 2001 – 2008: Coördinator FSI Nederland
 • 2002 – 2007: adviseur Nederlandse aanpak supportersbeleid LIS (Landelijk Informatiepunt Supportersprojecten)
 • 2009 -2014 Voorzitter SP Deventer; raadsopvolger GR fractie SP
 • 2014 –2022: voorzitter wijk- en speeltuinvereniging de IJssel.

Terug naar Illya