Iron Dome

Tel Aviv

10 juli 2014

Op vakantie met Solange naar Israël. We hebben een huisje in – het in meerderheid door Israëlische Palestijnen bewoonde – Jaffa-Tel Aviv. Al na 2 dagen worden we, terwijl we op een terrasje aan de oude haven van Jaffa zitten, opgeschrikt door de ontploffing van raketten boven Tel Aviv. In de tijd dat wij er waren vuurt de militante Palestijnse beweging Hamas honderden raketten vanuit Gaza op Israël af. Hamas beschikt over nieuwe raketten die een grotere afstand kunnen afleggen. Voor het eerst ligt Tel Aviv binnen het bereik van die nieuwe raketten. Dat is wennen voor de inwoners van Tel Aviv, maar het vertrouwen in het afweersysteem groeit snel. Er zijn aan Israëlische zijde slechts enkele gewonden te betreuren. Dat is te danken aan een ingenieus en futuristisch luchtafweersysteem: de Iron Dome.

Hamas heeft in de tijd dat wij er waren honderden raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd. Soms glipt zo’n raket er toch door. Een tankstation werd getroffen.

16 juli 2014

Het hernieuwde conflict tussen Israëli’s en Palestijnen gaat alweer de negende dag in. Sinds acht juli vuren Hamas-militanten raketten af op Israël, die door aanvallen op de Gaza-strook werden beantwoord. Israël heeft Palestijnen gevraagd hun huis te verlaten in afwachting van een nieuw offensief.

strandgangers Tel Aviv maken zich niet te druk over raketten uit Gaza

Niemand lijkt zich echt zorgen te maken over mogelijke raketaanvallen uit Gaza.

Luchtalarm. Even een schuilplaats opzoeken.

De afstand van Gaza naar Tel Aviv is kort. De raket moet binnen een aantal seconden uitgeschakeld zijn. Al snel lijkt het normaal om te tellen. De magic numbers: 32 –4 – 8.

Instructies:

Als het luchtalarm gaat heb je 32 seconden om een schuilplaats te zoeken. Als er geen schuilkelder in de buurt is ga dan onder een stenen afdak staan. In die tijd kan je het afvuren van één of meer  raketten van het Iron Dome afweersysteem horen.  Meestal is dan binnen ongeveer 4 seconden een luide ontploffing hoorbaar. De inkomende raket wordt dan uitgeschakeld. Brokstukken van de raket komen naar beneden en kunnen schade veroorzaken. Ongeveer 8 seconden later hebben alle brokstukken van de vernietigde raket de grond pas bereikt. Wacht totdat het sein veilig klinkt voordat je de schuilplaats verlaat.

Even een foto nemen…

Wat is er allemaal te zien in de lucht?

Waarschijnlijk het Iron Dome-systeem dat Palestijnse raketten uit de lucht schiet.

Ja, daar!

Zo ziet dat Iron Dome-afweersysteem eruit.

Israël bombardeert de plekken in Gaza van waaraf raketten zijn afgevuurd

Tel Aviv, 12 juli 2014

Ik kan wijn drinken, praten, humus eten

Beschermd door de Iron Dome, de ijzeren koepel

De Gouden koepel lijkt ver weg; “al aqsa”: de verste

Ik ben tevreden met de ijzeren koepel

Dichtbij en efficiënt. Hier honderd procent

En ver weg de donder van raketten op Gaza

Daar geen Iron dome; daar sterven nu mensen

Maar dat is ver weg, al aqsa

Dus ik kan wijn drinken, praten, humus eten.

video: Oude haven Jaffa       De normaal zo drukke oude haven in Jaffa. 12 juli 2014

Als we terug naar Nederland willen worden we bedreigd door de leider van Hamas die op tv zegt het vliegveld Ben-Gurion met raketten te gaan bestoken. Op de vraag of er dan burgervliegtuigen geraakt kunnen worden was het antwoord: “Ja dat kan. Het is beter om niet op Israël te vliegen.”

NOS 12-07-2014, 17:53

Delta schort vluchten Israël op

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft met onmiddellijke ingang de vluchten naar Israël opgeschort. Een passagiersvlucht naar Tel Aviv werd op het laatste moment gewijzigd. Aanleiding was het bericht dat er een raket was neergekomen in de buurt van het internationale vliegveld van Tel Aviv.

Een Boeing 747 van Delta vanuit New York vloog al boven de Middellandse Zee, toen het toestel de koers wijzigde en naar Parijs vloog. Met de passagiers wordt overlegd wat er nu moet gebeuren. Ook een andere maatschappij, US Air, heeft een vlucht naar Tel Aviv geschrapt.

Video: Ben-Gurion Airport Tel Aviv vrijwel uitgestorven nadat Hamas had gedreigd raketten af te schieten op vliegtuigen op het vliegveld. We zijn zo’n beetje de enige passagiers. Maar we willen wel gewoon naar huis.

Ben Gurion airport